İnternetten Satış Nasıl Yapılır?

16 Eylül 2021 0 Yorum

İnternetten satış nasıl yapılır? İnternetten satış yapabilmek için e-ticaret sitesi kurmak gerekir mi?


2020 yılında pandemiyle birlikte hızlı bir yükseliş yakalayan e-ticarete ilgi gün geçtikçe artıyor, işletmeler bir bir internetten satışa geçiyor. 2019 yılında 136 milyar TL olan e-ticaret hacmi, 2020 yılında herkesin salgın nedeniyle eve kapanmasıyla %66 artarak 2020’de 226,2 milyar TL’ye yükseldi. İnternetten satış yapmaya geçen işletme sayısında da büyük bir artış yaşandı. 2019 yılında e-ticaret faaliyetlerinde bulunan işletme sayısı 68.457 iken bu oran 2020 yılında 256.861’e çıktı. Siz de bu yükselen trende katılıp internetten ürün satmak istiyorsanız, tüm detayları anlattığımız bu yazımızı okuyabilirsiniz.

İnternetten Satış Yapmanın Adımları Nelerdir?

İnternetten satış yapmaya başlamak için satmak istediğiniz ürünlere karar vermeli, vergi mükellefi olacağınız bir şirketiniz olmalı ve satış kanalınızı (web sitesi veya pazaryeri) belirlemelisiniz.


Satacağınız ürün veya ürünlere karar verin; İlk adım, internette ne satmak istediğinize karar vermektir. İnternet sitelerinde ve pazaryerlerinde bir pazar araştırması yaparak en çok satılan ürünleri araştırıp bütçenize göre satışını gerçekleştirmek istediğiniz ürüne karar vermelisiniz. Çünkü satılacak ürüne göre bir iş modeli belirlemeniz gerekecektir.
Vergi mükellefi olmalısınız; İnternetten satış yapmanız için vergi mükellefi olan şahıs, limited ya da anonim tipinde firma modeline sahip olmalısınız. Vergi mükellefi olarak fatura kesebilir durumda olmalısınız. Bu adımı gerçekleştirmeden internetten satış yapamazsınız. 3 şirket modeli vardır:

  • Şahıs firması,
  • Limited şirket,
  • Anonim şirket.

Şahıs Şirketi Kurmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bu şirket modelleri arasında en kolay kurulan ve maliyeti en düşük olan şahıs şirketleridir. Şahıs şirketi, şahıs olarak çalıştırılan bir işletmenin vergi mükellefi olmasıdır. Şahıs şirketi kurmak için ihtiyacınız olan belgeler şunlardır:

  • Kimlik fotokopisi,
  • Resimli ikametgâh senedi,
  • Noterden imza sirküleri,
  • Muhasebecinize ya da bir mali müşavire vereceğiniz vekaletname,
  • Açılacak olan işyeri için göstereceğiniz adres kira ise, kira sözleşmesi. Mülk sahibi sizin olmanız durumunda tapu fotokopisi.

Şahıs şirketi modeli ile ilgili detaylı bilgiyi “Şirketinizi Kendi Başınıza Nasıl Kurarsınız?” içeriğimizde bulabilirsiniz.

  • Marka ismi belirleyin

Eğer sıfırdan bir şirket kurup internetten satışa başlayacaksınız markanıza bir isim vermelisiniz. İsim belirlerken tüketicinin aklında kalabilecek bir marka adı seçmeniz sizin avantajınıza olacaktır.

  • Satış kanalı belirleyin

Karar vermeniz gereken bir başka konu; ürünlerinizi kendi e-ticaret web sitenizden mi yoksa bir pazaryerinden mi satacaksınız öncelikle bunu belirlemelisiniz.


E-Ticaret web sitesi nasıl açılır?

E-Ticaret sitesi kurmak için alan adı, hosting hizmeti satın almanız ve SSL sertifikası ile birlikte bir takım yasal metinlerinizin olması gerekmektedir. Ya da Pazaryeri Destek gibi web sitesi sağlayıcılarını kullanarak herhangi bir kod işlemi yapmadan e-ticaret sitenizi kurabilirsiniz.

Pazaryerlerinde nasıl satış yapılır?

E-Ticaret web sitesine alternatif olarak Trendyol, Hepsiburada, GittiGidiyor ya da Amazon gibi popüler pazaryerlerinde mağaza açarak web sitesine gereksinim duymadan satış yapabilirsiniz. Ancak pazaryerlerinde mağaza açmak için de vergi mükellefi olmanız şarttır. Pazaryerleri yaptığınız her satıştan ürün kategorisine göre değişen komisyon oranları kesmektedir.

Ürünlerinizi Nereden Satabilirsiniz?

Ürünlerinizi e-ticaret web siteniz üzerinden ya da Trendyol, n11.com, Hepsiburada, GittiGidiyor gibi pazaryerlerinde mağaza açarak satabilirsiniz. Pazaryerlerinde mağaza açma adımlarını öğrenmek için aşağıdaki konu başlıklarına tıklayabilirsiniz.

GittiGidiyor’da Mağaza Açma Rehberi ve 2021 Komisyon Oranları

Hepsiburada Mağaza Açma Rehberi ve 2021 Komisyon Oranları

N11 Mağaza Açma Rehberi ve 2021 Komisyon Oranları

Trendyol Mağaza Açma Rehberi ve 2021 Komisyon Oranları Nelerdir?


İnternet Üzerinden Hangi Ürünler Satılabilir?

İnternet üzerinden hemen hemen her şeyi satabilirsiniz. 2020 yılı verilerine göre, beyaz eşya, küçük ev aletleri, giyim, elektronik, gıda, eğitim ve danışmanlık hizmetleri e-ticarette en çok hacmini artıran sektörler arasına girmiştir.

İnternetten Satış Yapmak

Aşağıdaki tabloda 2020 yılında en fazla satış yapan sektörleri ve oranları görebilirsiniz.

Sektör

2019 E-Ticaret Hacmi

2020 E-Ticaret Hacmi

Beyaz Eşya ve Küçük Ev Aletleri

13,4 milyar ₺

30,6 milyar ₺

Giyim, Aksesuar, Ayakkabı

13,9 milyar ₺

19,3 milyar ₺

Elektronik

8,6 milyar ₺

13,4 milyar ₺

Yemek

5 milyar ₺

8,1 milyar ₺

Ev, Bahçe, Mobilya, Dekorasyon

2,8 milyar ₺

5,7 milyar ₺

Gıda ve Süpermarket

1,4 milyar ₺

5,3 milyar ₺

Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri

2,1 milyar ₺

3,1 milyar ₺

Çiçekçilik

0,7 milyar ₺

1,3 milyar ₺

Metalurji ve Kimyasallar

0,3 milyar ₺

0,9 milyar ₺

İnternetten Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?

İnternetten satış yapmak size beraberinde şu gibi avantajlar sağlamaktadır:

  • Fiziksel mağaza masraflarından (kira, stopaj ve ofis harcamaları) kurtulursunuz.
  • Müşteri siparişinin ayağına geleceği için ürününü internetten satın almayı tercih eder.
  • Ürünlerinizi daha hızlı bir şekilde daha fazla insana ulaştırabilirsiniz.
  • Stoksuz e-ticaret (dropshipping) yapabilirsiniz. Böylece depo ve stok maliyetleri karşınıza çıkmaz. Stoksuz e-ticarette dikkat etmeniz gerekenleri “Dropshipping Nedir ve Nasıl Yapılır?” yazımızda bulabilirsiniz.
  • Sosyal medya ve Google üzerinden hedef kitlenize yönelik maliyeti düşük reklamlar oluşturabilirsiniz.


E-Ticarette Vergi Mükellefiyeti Var mıdır?

İnternet üzerinden satış yapan kişi ve kurumların vergi ödeme yükümlülüğü vardır. İnternet üzerinden yapılan satışlarda KDV oranı belirtilir ve e-ticaret yapan işletmelerin düzenli olarak vermekle yükümlü oldukları vergi türleri vardır. Buna vergi mükellefiyeti denir.

E-Ticarette Hangi Vergiler Ödenir?

Düzenli olarak ödemekle yükümlü olunan vergi tipleri şöyledir.

  • Damga Vergisi
  • Yıllık Gelir Vergisi
  • Çalışan var ise sigorta primi ve işçinin gelir vergisi
  • Geçici Vergi Beyannamesi
  • Katma Değer Vergisi (KDV)

Ürünlerimi Satmak için Site mi Kurmalıyım Pazaryeri mi Tercih Etmeliyim?

Ürünlerinizi satarken web sitesinin de pazaryerinin de size sunacağı avantajlar ve dezavantajlar vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz,

Pazaryerinde Satış Yapmanın Avantajlar ve Dezavantajları Nelerdir?

Avantajlar

Dezavantajlar

Düşük ücrete veya ücretsiz olarak mağaza açma seçeneği

Komisyon kesintileri

Pazaryerlerinin hazır kitlesinden yararlanma

Yüksek rekabet ortamı

Hızlı tüketici güvenini kazanma

Pazaryeri kural ve cezaları

İndirimli ve anlaşmalı kargo ücretleri

Müşterilerle iletişim zorluğu

E-Ticaret Web Sitesinden Satış Yapmanın Avantajlar ve Dezavantajları Nelerdir?

Avantajlar

Dezavantajlar

Marka kimliği oluşturma

Tüketiciye ulaşma zorluğu

Dilediğiniz web sitesi tasarımını tercih edebilme

Site kurma maliyetleri

Komisyon bedeli ödememe

Dilediğiniz şekilde tanıtım yapabilme

Müşterilerle kolay iletişim


Pazaryerinde Mağaza Açmak Nedir?

Trendyol, Hepsiburada, GittiGidiyor ve N11 gibi platformlar pazaryeri olarak bilinir. Bu pazaryerlerinde mağaza açarak farklı kitlelere ulaşabilirsiniz.

İnternetten satışın artmasıyla online pazaryerlerine olan ilgi de yükseldi. İşletme sahipleri pazaryerlerinde mağaza açarak farklı kitlelere erişebiliyor ve anlaşmalı kargo fiyatlarından yararlanabiliyor. Pazaryerinde faaliyet gösteren işletme sayısı ise 2020’de 57.394’ten 247.654’e yükseldi. Mobil, tablet veya bilgisayar üzerinden kolay alışveriş avantajı sağlayan pazaryerleri her gün binlerce satış yapıyor ve milyonlarca kullanıcıya ulaşıyor.

İnternetten Satış Yaparken Hangi Pazaryerlerinde Mağaza Açabilirim?

İnternetten satış yapmak için Trendyol, HepsiBurada, ePttAVM, N11, GittiGidiyor, Amazon, ÇiçekSepeti ve Morhipo gibi pazaryerlerinde mağaza açabilirsiniz.

Web Sitesi Kurmak için Neler Gereklidir?

Web sitesi kurmak için bir marka adı, alan adı, hosting, SSL sertifikanızın ve birtakım yasal metinlerin olması gerekmektedir. Web sitenizi isterseniz profesyonel bir yazılımcıyla çalışarak açabilir ya da hazır e-ticaret altyapı paketlerinden yararlanabilirsiniz.

  • Alan adı nedir?

Markanızın ismine ait bir kendi alan adınızı (domain) satın alın. Alan adı, ziyaretçilerin e-ticaret sitenizi bulmasını sağlayan site adresinizdir. Her site adı kendine özgü bir alan adı vardır. Bir alan adının ikincisi yoktur.

  • Hosting nedir?

Hosting bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır.

  • SSL Sertifikası nedir?

E-Ticaret sitenizde ayrıca SSL (Secure Sockets Layer) sertifikası bulunmalıdır. SSL sertifikası, kullanıcı ile sunucu arasındaki bağlantıları ve iletişimi şifreli kanal üzerinden yaparak güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan bir üründür. SSL Sertikası’nın sitenizde bulunması tüketicinin de güvenini kazanmanıza neden olacaktır. Aksi halde web sitesine girildiği zaman “Güvenli değil” uyarısı alınır.

  • Yasal metinler nelerdir?

Tüketici ve üretici arasındaki güveni oluşturmak için bir takım yasal zorunluluklar vardır. Bu yasal zorunluluklar kapsamında, web sitenizde bir takım yasal metinler yayınlamanız ve tüketiciye sunmanız gerekmektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Ön Bilgilendirme Formu,
  2. Mesafeli Satış Sözleşmesi,
  3. Üyelik ve Kullanıcı Sözleşmesi,
  4. Gizlilik Politikası,
  5. Site Sahibinin İletişim Bilgileri
  6. KVKK


E-Ticaret Sitesinde Mutlaka Bulunması Gereken Metinler” içeriğine tıklayarak bu metinlerle ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.

İnternet Sitesi Açmak için Hangi Altyapılardan Yararlanabilirim?
İnternet sitenizi herhangi bir kodlama işlemi yapmadan WooCommerce, Shopify ve OpenCart gibi hazır web sitesi sağlayan altyapılardan yararlanarak açabilirsiniz.

Bu altyapı sağlayıcıları sayesinde web sitenizi dakikalar içerisinde oluşturabilirsiniz. Herhangi bir teknik çalışma yapmanıza gerek kalmaz. Yapmanız gereken şey sitenizin tasarımını yapmak ve özelliklerini geliştirmek. Bunları da kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Hazır web sitesi sağlayıcıları sayesinde birden çok ödeme yöntemi, şablonlar, veri depolama, mobil uygulama uyumu, kargo ödeme seçenekleri, e-bülten gönderimi gibi birçok özellik bulunmaktadır. Ancak bu paketlere aylık ödeme yapmanız ve eklentilere de ayrı olarak ücret ödemeniz gerekebilir.

Hazır Web Sitesi Sağlayan Altyapıların Ücretleri Nelerdir?

WooCommerce

IdeaSoft

Pazaryeri Destek

Opencart

Shopify

Ücret

Ücretsiz olarak indirilir ancak gelişmiş ayarlar ve bazı eklentileri ücretlidir.

Yıllık 1.900 ₺-5.950 ₺

Tek Seferlik 4.500 ₺

İndirilmesi ve kullanımı ücretsiz; hosting, bakım ve uzantılar için ödeme yapılır.

Aylık 29 $

Sosyal Medyadan Satış Yapmak Nedir?

Marka bilinirliliğini artırma, hedef kitleye ulaşmak ve pazarlama aracı olarak da kullanılan sosyal medya platformlarında satış yaparak tüketicilere ulaşabilirsiniz.

2020 yılında Türkiye nüfusunun %64’ü olan 54 milyon kişi sosyal medya kullandı. Aynı yıl içerisinde ülkemizde Facebook 37 milyon, Instagram 38 milyon, Twitter ise 11,8 milyonluk kullanıcı sayısına ulaştı.

Siz de sosyal medya platformlarında markanıza ait bir hesap açarak hem tanıtım yapabilir hem de satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Sosyal Medyadan Satış Yapıp Ödeme Alabilir Miyim?

Ödemelerinizi de havale, kapıda ödeme ve link ile ödeme alma yöntemlerini kullanarak alabilirsiniz.

Sosyal Medyadan Satış Yapmak


İnternetten Satış Yapmak için Ofise İhtiyacınız Var mı?

Hayır, internetten satış yapmak için ofise ihtiyacınız yok. Dilediğiniz yerden online satış işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Evde Üretip İnternette Satabilir misiniz?

Evde ürettiğiniz ürünlerinizi ister web sitenize, ister pazaryeri mağazanızda, dilerseniz de sosyal medya mecralarında satabilirsiniz.

İnternetten Satış Yaparken Hangi Pazarlama Stratejilerinden Yararlanabilirsiniz?

Sosyal medya tanıtımı, Google reklamları ve kampanyaları bu stratejilerin başında geliyor.

E-Ticaret yaparken markanızı duyurmak ve satışlarınızı artırmak için doğru pazarlama stratejilerinizin olması gerekmektedir.

  • Alternatif Pazaryerlerini Deneyin

Eğer web sitesi üzerinden ya da sadece tek bir pazaryerinden satış yapıyorsanız alternatif platformlarda da yer almalısınız. Her gün binlerce insanın ziyaret ettiği bu pazaryerlerinde markanız hazır bir kitleye sunulur. Buralarda yapacağınız tanıtımlarla da markanızın görünürlüğü artacaktır.

  • Üyelik Sistemi Oluşturun

Web sitenizde oluşturacağınız abonelik sistemiyle tüketicilerinizin verdiği mail adreslerine veya telefon numaralarına özel kampanya bildirimleri, indirim kodları veya ücretsiz kargo kodları oluşturabilir, tüketiciye özel ürün önerilerinde bulunabilirsiniz.

  • Reklam Kampanyaları Yapın

Marka farkındalığı için dijital reklam kampanyaları oluşturmak çok önemlidir. Instagram , Google veya Facebook gibi mecraların reklam hizmetlerinden yararlanarak tanıtım oluşturabilirsiniz.


Google’da oluşturduğunuz reklam, ürününüzle ilgili yapılan bir aramada gösterilir. Örneğin çanta satıyorsunuz, çantalarla ilgili yapılan aramalarda markanızın reklamı yapılır.

Facebook’taki reklamınız ise sattığınız ürünü alma ihtimali olan kullanıcıların ana sayfasında görülür.

Instagram’da reklamınızı görmesini istediğiniz kitlenin yaş aralığını, yaşadığı bölgeyi, ilgi alanlarını özel olarak seçebilirsiniz. Böylece oluşturduğunuz reklam seçtiğiniz kriterlere uygun kullanıcıların ana sayfalarında paylaşılır.

  • Sosyal Medyadan Hediye Çekilişi Yapın

Sosyal medyada son zamanlarda en çok kullanılan pazarlama yöntemlerinden biri hediye çekilişleridir. Bu çekilişler sayesinde hem takipçi sayınız artar hem de markanız daha fazla insan tarafından tanınır. Ancak bunun için çekiliş şartlarına takip etme ve beğenme zorunluluğu getirmelisiniz.