2024 Yılı İçin AliExpress Vergi Oranları

1 Ocak 2024 0 Yorum

AliExpress gibi sitelerden alışveriş yapmak istiyorsunuz fakat sipariş ettiğiniz ürünlerin gümrüğe takılıp ekstra masraflar çıkarmasından mı korkuyorsunuz. Aldığınız ürünler gümrükte vergi borcu çıkaracak mı çıkaracaksa da vergi borcunun nasıl hesaplanacağını yazımızda sizler için anlatıyoruz.


AliExpress’ten alacağınız her ürün için ürün bedelinin %20’si gümrük vergisi, 12 TL gümrük sunum ücreti, 1 TL damga pulu vergisi ödemeniz gerekmektedir. Yani 100 liralık bir ürün 133 liraya gelmektedir. Eğer ürün ÖTV kapsamında ise %20 ÖTV ile birlikte 157 liraya tekabül etmektedir.

Vergi

Tutar

Gümrük Vergisi

%20

Gümrük Sunum Ücreti

12 ₺

Damga Pulu Vergisi

1 ₺

ÖTV Kapsamındaki Ürünler İçin

+ %20


Özel tüketim vergisi kanunu içerisinde yer alanlar ürünlerden satın aldıysanız ürün bedelinin %20’si kadar ekstra özel tüketim vergisi ödemeniz gerekmektedir.

6 Adımda Aliexpress Gümrük Vergisi Örnekli Anlatım

  1. Ürün bedeli; 100 ₺
  2. %20 Gümrük Vergisi; + 20 ₺
  3. %20 (120 ₺’nin %20’si) Özel Tüketim Vergisi; + 24 ₺ (Bazı ürünlerde geçerli.)
  4. 12 TL Gümrük Sunum Ücreti; + 12 ₺
  5. 1 TL Damga Pulu Vergisi; + 1 ₺
  6. TOPLAM: 157 ₺


Not: Gümrük vergisi hesaplamasında malın hangi ülkeden geldiği göz önünde bulundurularak Avrupa Birliği ülkeleri için %18, Avrupa Birliği harici ülkeler için %20 gümrük vergisi alınmaktadır. Bu oran 30 kg ve altı ürünler için geçerlidir. Tüm bunlara ek olarak siparişiniz 30 kg ağırlığını geçiyorsa gümrük ticari kanunlarına tabi tutulacaktır. Yani 30 kg üstü siparişlerinizde ekstra %48 oranında gümrük vergisi uygulanmaktadır. Ayrıca siparişlerinizin 1500 Euro’yu aşması durumunda siparişler ithalat yapılmış işlemi görmektedir (KDV) ve alıcı bu mevzuattaki vergileri (%18) ödemekle yükümlüdür. ÖTV, 4760 sayılı Özel Tüketim vergisi kanununa göre atın aldığınız bazı ürünlerde uygulanmaktadır.


Aliexpress Vergisi Nasıl Ödenir?

AliExpress üzerinden satın aldığınız ürünler için geçerli vergi tutarını, PTT kargo şirketinin kapıda teslimatı sırasında ödeyebilirsiniz.

Aliexpress üzerinden satın aldığınız ürünlerin gümrüğe takılıp takılmadığını PTT kargo takip sayfasından görüntüleyebilirsiniz. Ürününüz UKİM’de (Uluslararası Kargo İletim Merkezi) uzun bir süre bekletiliyorsa muhtemelen gümrüğe takılmış olacaktır.