Yeni Başlayanlar İçin E-Ticaret Sitesi ve Pazaryeri

4 Mart 2022 0 Yorum

E-Ticaret sitesi nasıl yapılır? E-Ticaret sitesi nasıl kurulur? E-Ticaret sitesinde nelere dikkat edilmelidir? E-Ticaret sitesinde trafik nasıl arttırılır? Pazaryerinde mağaza nasıl açılır? Pazaryerinde rekabet etme yolları nelerdir? Online alışveriş artık her kesimin ilgi odağında, hemen hemen herkes alışveriş sitelerinden ve pazaryerlerinden alışveriş yapmaktadır. Bu piyasaya yeni giriş yapanlar için tavsiyelerimiz yazımızda, okumanızı tavsiye ediyoruz.


Son dönemde internetin yaygınlaşması ve salgın döneminde insanların eve kapanması nedenleriyle online alışverişe olan ilgi çok arttı. Tmob ’un verilerine göre, 2020 yılının ilk 7 ayında online alışveriş değerleri %380 oranında artış gösterdi. Bu nedenlerle internette satış yapmak ve para kazanmak da oldukça popüler hale geldi. İnternette satış yapmanın ise birkaç yolu bulunmaktadır.

İsteyen E-Ticaret web sitesi açabilir, ürünlerinizi buradan satmaya başlayabilirsiniz ya da Trendyol, Hepsiburada, GittiGidiyor ya da Amazon gibi popüler pazaryerlerinde mağaza açarak web sitesine gereksinim duymadan satış yapabilirsiniz. Tabi her ikisini birden yapabilmeniz de mümkün. Ancak web sitesi ya da pazaryeri üzerinden satış yapabilmeniz için vergi mükellefi olan bir şirketinizin olması gerekiyor. Sadece, pazaryerleri arasında GittiGidiyor kullanıcılarına bireysel satış imkanı sunuyor. Onun da kendi içinde bazı kuralları olduğunu söyleyebiliriz.


İnternette Satış için E-Ticaret Sitesi

İnternette satış yapmak denince herkesin aklına ilk olarak E-Ticaret siteleri geliyor. E-Ticaret sitesiyle kişiler kendi markalarını ve marka profillerini oluşturma fırsatı yakalıyor. E-Ticaret sitesi kurmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

E-Ticaret Sitesi Avantajları

  • Marka Kimliğinizi Oluşturabilirsiniz

E-Ticarette marka kimliği çok önemlidir. Belli bir marka değeri ve imajı olan web siteleri tüketici tarafında güven yarattığından daha çok tercih edilir. E-Ticaret sitesi kurarak kurumsal bir kimlik oluşturabilir, markanızı en iyi şekilde müşterilere anlatabilirsiniz. Pazaryerlerinde bunu elde etmek daha zordur. Tabi e-ticaret sitenizde iyi bir marka temsili için marka politikanızı da belirlemeniz gerekecektir.

  • İstediğiniz Tasarımı Yapabilirsiniz

E-Ticaret sitelerinde kendi tasarımınızı ve içeriklerinizi istediğiniz gibi düzenleyebilir ve konumlandırabilirsiniz.

  • Komisyon Bedeli Ödemezsiniz

Ayrıca E-Ticaret sitenizde, kullandığınız ödeme sistemi dışında herhangi bir yere komisyon bedeli ödemeniz gerekmediği için fiyat politikanızı da kendiniz belirleyebilir, dilediğiniz zaman fiyatlarda değişiklik yapabilirsiniz. İndirim ve kampanyalar da oluşturabilirsiniz. Tabii bunu yaparken KDV oranlarını da göz önünde bulundurmalısınız.


  • Müşterilerle Hızlı İletişim Kolaylığı Sağlayabilirsiniz

Müşteriler için satın almak isteyecekleri ürünün üreticisiyle kolay iletişim kurabilmek çok önemlidir. Online pazaryerlerinin aksine, E-Ticaret sitenizde paylaştığınız iletişim adresleri üzerinden müşteriler doğrudan size ulaşabilir. Böylece müşteri sadakati de kazanabilir, ilişkilerinizi kuvvetlendirebilirsiniz. Bu sebeple iletişim bilgilerinizi, web sitenizde mutlaka görünür bir şekilde paylaşmanızda fayda bulunuyor.

  • Dilediğiniz Gibi Tanıtım Çalışması Yapabilirsiniz

Web sitenizin daha geniş kitlelere ulaşması ve Google aramalarda üst sıralarda çıkması için yapacağınız SEO çalışmaları, sosyal medya reklam çalışmaları ya da Adwords ile ek trafik çekebilirsiniz. Sosyal medya mecraları üzerinden dilerseniz marka özelinde dilerseniz de ürün özelinde reklam kampanyaları oluşturabilir, buradan web sitenize yönlendirme yapabilirsiniz.

E-Ticaret Sitesi Dezavantajları

  • Site Kurma Maliyetleri Yüksektir

Bir E-Ticaret sitesi kurarken en önemli unsurlar sitenin doğru çalışması ve altyapısının güçlü olmasıdır. Web sitesini ziyaret eden müşteri, yavaş ve aradığı şeyi kolaylıkla bulamayacağı bir sitede vakit geçirmek istemez. Bu yüzden alanında profesyonel olan bir ekiple çalışılması gerekir. E-Ticaret sitesi kurmanın en büyük dezavantajlarından biri de budur. Sıfırdan bir web sitesi kurmak çok maliyet ister. Ayrıca sitenin düzenli bakımının da yapılması gerekmektedir. Bunun için web sitesi kurarken öncelikle bu maliyeti ve bütçenizi doğru hesaplamanız gerekmektedir. Bununla birlikte, sıfırdan bir site oluşturmak yerine hazır E-Ticaret alt yapılarından yararlanarak da web sitenizi oluşturabilirsiniz. Bu hem daha az maliyetli, hem daha güvenilir olacaktır.


  • Müşteri Çekme Zorluğu Yaşayabilirsiniz

Web sitenize müşteri çekmek bu yöntemde biraz zaman, emek ve bütçe gerektirir. Tek başına web sitesi açarak kar elde edemezsiniz. Markanızı duyurmak için reklam bütçesi ayırmanız ve bir pazarlama planı çıkarmanız gerekir.

İnternette Satış İçin Online Pazaryeri

İnternet üzerinden alışverişin artmasıyla online pazaryerlerine olan ilgi de paralel olarak arttı. Özellikle Trendyol, Hepsiburada, N11, GittiGidiyor gibi pazaryerleri, e-ticaret sektörünün büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır. Her gün binlerce satış yapan ve milyonlarca kullanıcısı olan bu sitelerde mağaza açarak, avantajlarından yararlanabilirsiniz. Tabi bu pazaryerlerinin avantajı olduğu gibi dezavantajları da bulunuyor.

Online Pazaryeri Avantajları

  • Mağazanızı Düşük Ücrete Açabilirsiniz

Online pazaryerlerinde mağaza açmak, ayrı bir E-Ticaret sitesi açmaktan daha düşük maliyetlidir. Bazı pazaryerleri mağaza açmak ücretsizken bazılarında aylık bir ücret istenmektedir. Bu pazaryerlerinde mağaza açarak, web sitesi ve alt yapısı için uçuk ücretler ödemek zorunda kalmazsınız.

  • Pazaryerlerinin Kitlesinden Yararlanabilirsiniz

Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği ve alışveriş yaptığı pazaryerlerinde mağaza açarak bu kitlelere doğrudan ulaşma şansı yakalarsınız. E-Ticaret sitesinde olduğu gibi sıfırdan bir kitle oluşturmakla uğraşmazsınız.

  • Tüketici Güvenini Daha Hızlı Kazanırsınız

Müşteriler için alışveriş yapacakları yere güvenmeleri çok önemlidir. Tüketici ilk defa gördüğü bir web sitesinden ürün almak yerine binlerce kişinin bildiği, daha önce tecrübe edindiği ve ürünü beğenmediği takdirde para iadesi sunan bir pazaryerini tercih edecektir.

  • İndirimli ve Anlaşmalı Kargo Seçeneklerinden Yararlanabilirsiniz

Online pazaryerlerinin indirimli kargo seçenekleri de bulunur. Bu imkan sayesinde kargo firmalarıyla ayrıca anlaşma yapmanız gerekmez. Üye olduğunuz pazaryerinin kargo anlaşmasından yararlanabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda yüksek satış adetlerine ulaştığınız takdirde kargo firmalarıyla daha uygun fiyatlı anlaşmalar da yapabilirsiniz.


Online Pazaryeri Dezavantajları

  • Komisyon Kesintileri Yapılır

Online pazaryerlerinin bazılarında mağaza açmak ücretsiz olsa da bazılarında mağaza açma bedelleri bulunmaktadır. Aynı zamanda yaptığınız satışlardan pazaryeri tarafından belirlenen oranda %30’a varan komisyon kesintisi yapılmaktadır. Ürün fiyatlarını belirlerken komisyon kesintilerine göre planlama yapmalısınız.

  • Yüksek Rekabet Ortamı Vardır

Yukarıda online pazaryerlerinin binlerce satıcısı olduğundan bahsetmiştik. Bu da mağazalar arasında rekabeti artırmaktadır. Aynı üründen başka satıcılarında satıyor olması sebebiyle rekabete doğru girdiğinizden emin olmalısınız. Ürün fiyatlarını karlılığınızı etkileme pahasına düşürmeniz gerekebilir. Bu sebeple size zarar olarak dönüşü olabilme olasılığı var. Bununla birlikte, markanızın öne çıkması için pazaryerlerinin ücretli reklam çalışmalarından yararlanmanız gerekebilir.

  • Pazaryeri Kuralları Uygulanır

Online pazaryerlerinin kendine has kuralları vardır. Üye olan mağaza sahibinin bu kurallara uyması zorunludur.